Allergi
Det er ofte at de som er allergisk mot katter tåler sibirkatten. Årsakene til dette kan være mange, og det finnes flere artikler og hjemmesider omtaler emnet. Det er imidlertid pr. i dag ingen seriøs og grundig forskning på dette området men jeg har forsøkt å linke til så mange som mulig under her. Ulike komponenter hos dyr kan gi allergi hos mennesker, f.eks. flass, urin og spytt. Hos katter er det påvist mest allergener i spyttet, slik at når da katten slikker pelsen, så vil spyttet som etterhvert tørkes inn i pelsen, virvles opp i luften og bli pustet inn av mennesket.
I kattespyttet finnes et protein som heter Fel d1, og mange reagerer på dette stoffet. Det man tror er at sibirkatten har en mutasjon av dette proteinet. Dette kan bety at du kan tåle sibirkatten selv om du ikke tåler andre katter.
Målinger fra en studie i USA viser at 50% av sibirer har lavere nivåer av Fel d1, mens 15% hadde veldig lave nivåer. Men som nevnt tidligere så er flere ting man kan reagere på, så hver enkelt må testes individuelt om de tåler sibirkatten. Det anbefales ofte å ikke teste seg på kattunger, da de sies å være mer allergiframkallende enn voksne. Får man reaksjon på dette kan man prøve en voksen kastrert katt, da jeg har opplevd flere som ikke reagerer på det, selv om de reagerte på kattunger. Kastrerte hunnkatter er det som reageres minst på i henhold til forskningen.
TESTHJEM
Det anbefales at man kontakter et testhjem for å sjekke om man tåler denne katterasen hvis man har allergi. Testingen består i at du besøker dette hjemmet, og får holde på med katten for å se om du reagerer. Du får gjerne med deg litt hår hjem også da ikke alle reaksjoner kommer umiddelbart. Man må ikke være forkjølet, ha tatt allergimedisin som zyrtec eller ha andre allergiutslag når testingen skal gjennomføres.
Jeg og min fôrvert i Tromsø er selv testhjem og Sibirkattens Venner har testhjemformidling med testhjem spredt over så og si hele landet. Ta kontakt med de via https://www.sibirkattensvenner.no/?page_id=85 da vi fører statistikk på antall besøk og eventuelle reaksjoner. Så langt viser det seg at ca halvparten ikke reagerer på sibirkatt selv ved allergi samt at 33% av de som reagerte hadde mindre symptomer enn de vanligvis har.
Håndtere allergi?
- Bad katten , siden katten fortsatt vil produsere samme mengde Fel d1 allergen, men man vil kunne redusere mengden i hjemmet.. Ukentlig bading av katten kan redusere luftbårne allergen nivåer med opptil 45%. Litt forsiktig med bading hvis dette stresser katten da stress er med på å øke nivåene katter utskiller av katteallergenet Fel d1.
- Smør på PetalCleanse på katten etter hvert bad og evt gå over en gang i uken, det finnes også produkter til å vaske klær og spraye i luften.
- Kastrer katten din, velg eventuelt en hunnkatt fremfor en hannkatt. Hormoner øker nivået katten utskiller Fel d1.
- Kjøp ikke kattunge mens det er pollensesong hvis du er pollenallergiker.
- Fukt kattens pels noe før du grer den slik at man får mindre allergener ut i luften når man kjemmer gjennom pelsen.
- Tøm og vask kattedoer ofte for å redusere allergener. De høyeste konsentrasjonene av mange allergener er nemlig i selve kattedoen. Plasser alltid kattedoen et sted dere ikke oppholder dere, ikke på varmekabler, god ventilasjon og tenk gjennom plassering godt. Det finnes også selvrensende elektriske doer, som vi selv skal gå til innkjøp av mot høsten.
- Katten får støv på pelsen ved dobesøk som spres rundt i huset. Prøv forskjellige typer kattesand da det er stor variasjon i hvor lufbårne de blir. Noen typer kattesand kan også gi irritasjon eller forårsake allergiske reaksjoner i seg selv. Vi foretrekker EverClean, men markedet er stort.
- Støvsug ofte, jeg har en robotstøvsuger som både støvsuger og vasker gulvet hver dag. Men gå over sofa og trekk den frem for å finne eventuelle hybelkaniner.
- La katten være mye ute så fremst det er trafikksikkert, vi har utegård.
- Ha tepper på kattens faste liggesteder, slik at det enkelt kan vaskes jevnlig. Vaskes ukentlig i varmt vann, med vaskemiddel for å fjerne/deaktivere allergener.
- Gå over møbler og tekstiler med fuktige vaskehansker for å fjerne dyrehår. Jeg anbefaler litt skyllemiddel i vannet der for å få møbler mindre statiske.
- Luft ut huset etter støvsuging og bruk fuktig klut på harde gulv og harde overflater.
- Vask gardiner minst 1 gang i mnd.
- Bruk allergimedisin den første tiden katten er i hus for å ikke trigge allergien
- For enkelte kan allergivaksinering være et alternativ. Hør med legen hva som kan passe for den enkelte.
- Luftrensere med absorberende høy effektivitet partikkelfilter(HEPA-filter) er gode til å fjerne svært små partikler som Fel d 1. Dette har vi også.
Linker
Undersøkelse om allergi, an av kildene
Undersøkelse fra 2020 som nevner dette på side 16