Clean Genealogy- Sibir vs Neva? 

Tradisjonell Sibir
Tradisjonell Sibir
Neva
Neva


Jeg får innimellom spørsmål om jeg selger neva, noe jeg vil klargjøre at jeg ikke gjør. Jeg selger utelukkende tradisjonell sibirkatt, og blander ikke med Neva. Jeg personlig mener at dette skulle vært skilt som to separate raser. Jeg kan begrunne litt mer om hvorfor, ved å bruke bildene ved siden av ser man øverst en tradisjonell sibir med en fantastisk pels, under en neva. En neva er en flott katt på sin måte men jeg synes det er utrolig stor forskjell på de to både i pels og utseende. 

Jeg ønsker å bevare den tradisjonelle sibiren uten colorpoint og er på utkikk etter riktige individer til oppdrettet i det store utlandet. Dette har vist seg å ikke være en lett prosess da det må passe med eksisterende gutter i Norge, men det får ta den tiden det tar. Nå ser det ut til at det løser seg iløpet av høsten 2021 og jeg vil da ha en linje som er utelukkende Clean, samtidig som jeg fokuserer på sølv ved siden av. Dette er et prosjekt som jeg er nødt å ta sakte og sikkert da det er få rene katter igjen og det må bli riktig match.


Sibirkatten tilhører skogskatt kategorien sammen med Norsk Skogskatt og Maine Coons, de tillater ikke color point i sin rase standard og jeg mener dette skulle vært gjeldende for Sibiren også. Dessverre er ikke dette tilfelle idag. Derfor faller det på skuldrene til noen få oppdrettere å verne om Sibiren og jeg ønsker å bidra til dette. Ser du på de to bildene så er det lite som tilsier at det er skogskatt i Neva i motsetning til den flotte tabby hannen over i mine øyne. 


Sibirkattens Venner har ingen oppdrettere som blander Neva og Sibir, men det er ikke mange i Norge som har rent Clean Genealogy oppdrett slik ting står idag. Selvom det blir mer og mer utbredt etterhvert som kunnskapen brer seg i miljøet, går flere oppdrettere over til mer å ta inn flere CG individer og fase ut sine individer med mer nem fylte stamtavler.


Ønsker du å lese mer om gruppene og filosofien bak så klikk på linken under. 

https://siberiancatbreederscentral.com/philisophy/


Jeg har erfart at allergikere reagerer mindre på de kattene med mindre neva i stamtavlene enn de med mye, så jeg har laget meg noen tanker rundt dette selv. Det er per dags dato for lite forskning på sibirkatten så mye av kunnskapen vi oppdrettere sitter på er basert på det vi selv har samlet inn og delt mellom oss.


Linker

Undersøkelse fra februar 2020 om katteallergi og nevner på side 16

Undersøkelse fra 2009