Stell og bading


Pelsstell

Sibiren har ganske stor variasjon innad og det vil være veldig individuelt for hver katt hvor mye pelsstell som trengs daglig eller ukentlig. 

En god stålkam i to forskjellige størrelser når godt ned til bunnen og tar floker veldig effektivt. 

Vær obs på under armene og mellom beinene og et jevnlig bad er en god rutine å ha for å fjerne fettet i pelsen som gjør at underullen tover seg. Dette fjerner også løshår og ull. 

Typiske steder for tover er i overgangen mellom buken, forbena og bakbena, og bak i «buksene». 

Jeg har hatt god erfaring med detangler spray ved spesielt utfordrende floker eller vedlikehold til pels.

Ta en titt i ører og munn også, så er katten vant til det. 

Kloklipp 

Kloklipp krever tilvenning og kattungene vil ha gjort dette flere ganger før overtagelse.

Klipp bare et par klør av gangen, så stresses ikke katten. Gi ros når det er over. Periode mellom gangene bør være ca 1,5 uke. 

Ved bading kan man klippe klørne når katten er våt og inntullet i et håndkle som en kattekebab. Da kan man ta en og en pote ut av håndkletullen og klippe klørne.

Klipp aldri for mye. For katter med hvite poter er det lett å se nerven. Klipp i god avstand til den. For mørke poter og klør; sjekk kurven på klørne, og klipp bare forsiktig.


Hverdagsvask

Katter er renslige generelt, men kan likevel møkke seg til og ha behov for en vask. Jeg oppfordrer mine kattungekjøpere å gjøre dette jevnlig det første året slik at de er vant til det. Jevnlige bad vil også hjelpe veldig på katter som har flokepels. Allergikere bør bade kattene regelmessig. 

Kattene liker ikke være nedsenket i vann, så det gjelder å bruke dusjhodet. Det er også vanskelig å få skylt ut all såpen hvis katten står i vann.

Jeg legger en liten håndduk i badekaret, finner rett temperatur på vannet og lar strålen være såpass svak at lyden ikke er for stor, så justerer jeg heller opp vanntrykket etterhvert som katten er mer komfortabel.

Et hverdagsbad består gjerne bare av shampo og balsam. Man kan godt bruke katteprodukter, se under showbading, men ofte er det andre billigere alternativer like greit.

Shampo

Har katten fet pels kan man bruke vanlig flytende oppvaskmiddel for eksempel Sunlight. Tynn det ut med vann, fra 50/50 om katten er skitten og fet i pelsen, til 1/10 om den ikke er så ille. Masser grundig inn i pelsen, spesielt stedene der den blir ekstra fett. Skyll veldig godt, når du tror du har skylt nok så skyll enda litt til.

Balsam

Det enkleste og billigste er vanlig Sunsilk balsam, tynnet godt ut i vann. Igjen; skyll veldig godt, når du tror du har skylt nok så skyll enda litt til. 


Start tidlig med føning og med lav styrke, bruk tid og børst pelsen tørr. 


Utstillingsdusj vil være mer omfattende og bør ha endel øving før selve utstillingen, skulle noen av mine kattungekjøpere ønske å delta på utstilling så er jeg behjelpelig med tips og triks for å oppnå god utstillingspels. 


Før kattungen reiser fra oss er den badet en gang eller to for tilvenningens skyld. Da er den dusjet, vasket med shampoo  og skylt godt før tørket i et mikrofiberhåndkle/fønet.

En kattunge trenger egentlig ikke bades annet enn litt bak om den har hatt uhell eller har møkket seg til, men det er lurt å fortsette med bading da det har mange fordeler. 

Noen sibirer har en veldig lang pels med mye underull, og da kan jevnlig/månedlig bading med avfettingsmiddel være til stor hjelp. 

Om man er redd for allergi kan det også være aktuelt å bade katten opptil annenhver uke. De fleste sibirer kan ha veldig godt av et bad i de verste røyteperiodene for å spare hjemmet for kattehår.

 

Show bading

Show bading er en krevende jobb og øvelse gjør mester. Langhåret katter så gjelder det å huske å skylle skylle skylle. 
Man må tilpasse dette hvert individ da feks hannkatter ofte har behov for litt mer omfattende avfetting ved halen enn andre. 

Oppsummert skal du gjennom disse stegene: 

  1. Avfetting av pelsen
  2. Shampoo som fremhever fargen, jeg bruker lilla shampoo for å fremheve sølv. 
  3. Balsam
  4. Texturizer for å virkelig få frem pelsens tekstur. 
  5. Tørke og føne
Før du begynner hele prosessen så sørg for at alle floker er gredd ut, her kan man bruke en detangler spray. 

Avfetting
Det finnes mange forskjellige varianter på markedet så jeg nevner bare et par, Groomers Goop, One Step Grease Removing Shampoo, Pre-Cleaning Cream. Smøres inn på katten og da vær obs på enkelte områder som ved haleroten, beina og da spesielt pelsbuksene, under armhulene og rygg. Skylle godt! 

Shampoo
Jeg foretrekker å bruke lilla shampoo og gjør dette i to omganger for å få frem det beste i pelsen. Du kan også bruke utvannet oppvaskmiddel som du tar å tynner ut med vann til 1/10.  Skylles godt mellom hver gang.  Igjen ta godt i pelsbuksene og under armhulene og buk. Skyll godt!

Balsam
Igjen finnes det såpass mange produkter, men velg en balsam som fremhever fargen til ditt individ. Jeg bruke lilla balsam. Skyll godt!

Texturizer
Er en shampoo type som hjelper til å fjerne det siste av shampoo rester, og fremhever pelskvaliteten. 

Før vi gå over til tørkingen vil jeg påpeke hvor viktig det er med skyllingen, da dette er feilen de fleste gjør. Ligger det igjen shampoo eller balsam vil det når det tørker bli seende fet og skittent ut. Bruk tid på dette.

Tørking og føning

Pelsen kommer til å være søkkvåt etter badet og vil kreve noen håndduker for å bli klar for føneren. En mikrofiber håndduk vil være gull verdt nå. 

Jeg foretrekker å plassere katten mellom bena mine mens vi sitter på gulvet begge to, plasserer føneren på et sted litt unna på gulvet og flytter heller katten rundt mens jeg børster pelsen. Da synes jeg kattene oppleves roligere enn hvis jeg flytter føneren over og rundt katten så verdt å dele videre dette tipset. Velger du ikke å føne skal du bite deg merke i at det fort kan gå 24 timer før katten er tørr og må ikke bli kald på denne tiden.  Jeg pleier å tørke og føne pelsen tilnærmet tørr for deretter å plassere de foran ovnen som jeg tidligere har fyrt i. Der slår de seg ofte til ro.