Din nye katt

Les om hvordan du kan forberede og gjøre tilvenningen til nytt hjem best mulig for kattungen.

Før kattungen hentes hjem er det noen ting som bør være klart:

  • transportbur eller -bag, jeg anbefaler i hardplast til bilkjøring. Stødigere og tryggere ved evt ulykke.
  • dokasse - gjerne to - jeg anbefaler Omega Paw Roll'n'Clean
  • klorebrett eller klorestativ - et høyt et et gull verdt og sparer sofaen mye slitasje
  • skåler til mat og vann - jeg foretrekker vannfontene
  • soveplasser, gjerne en hule, og gjerne et sammenbrettet vaskbart teppe i en sofa
  • Sikre hjem og sjekke planter om de er giftige.

Det er en del man har bruk for, og mulighetene er mange. Jeg har nevnt det mest nødvendige over, men du vil også trenge kam og børster, samt klosaks. Mer om hvilken kam jeg foretrekker under Stell.  

Mat og vann

Det er en stor fordel at katten får spise det den er vant til i den første perioden. Om man ønsker endre fôr kan man gjøre det gradvis etter noen uker, men erfaringsmessig så bør man ha samme for i lengre perisode slik at katten ikke får løs mage.

Kattungen har hos oss hatt fri tilgang til tørrfôr, og vi gir Royal Canin Kitten. Vi har pleid å gi litt forskjellig av våtfôr, og jeg foretrekker da å gi rå kjøttdeig og litt tunfisk i vann. Ikke for mye tunfisk da det er mye salt i dette. 

Katter skal alltid ha rent og friskt vann tilgjengelig.  Fontene med filter gjør vannet friskere og katten drikker da mer enn hvis det var stillestående. Plasser gjerne vannskålen en stykke unna matskålen og ha et underlag under den hvis det skulle bli lekkasje eller vannlek. Pass på at ledningen er forsvarlig sikret da små nysgjerrige tenner kan synes det er for fristende med de.

Dokasse og kattesand

Dokassen bør stå klar, og særlig i starten er det lurt å ha minst en ekstra hvis du har stort hus. I starten tar du kattungen til doen etter mat helt til katten bruker doen på egenhånd.

Jeg foretrekker denne doen da den enkelt rulles over på taket og deretter enkelt kan trekke ut skuffen som da er full av avføring/urin i klumpesand. Ingen behov for spade lenger og tømming av doen går på under 1 minutt hver dag. 

Det er sterkt anbefalt å ha samme type kattesand som kattungen er vant til fra oppdretter, for å unngå misforståelser om hvor doen er i starten. Om man vil kan man bytte gradvis senere. Kattunger fra oss er vant til Everclean og jeg har prøvd forskjellige varianter tidligere men kommer alltid tilbake hit. Den er drøy, støver lite og tar lukt godt. 

Avføring fjernes med hundepose etter hvert og minst en gang daglig. Protestbæsj/urinering kan skje hvis du ikke er flink nok med å fjerne ofte, da katter er fryktelig renslige dyr. 


Soveplass og klatretre

Noen trygge og gode soveplasser er det lurt å forberede, og mange kattunger like å sove i høyden. En vinduskarm eller toppen av klatrestativet er ofte en slager.

Saueskinn er ofte en favoritt, eller et sammenbrettet pledd i et hjørne av sofaen i nærheten av der du sitter. 

Et godt klatretre i 160cm + bør være klart til kattungen kommer i hus, under ser du det vi har. Faren er stor for at det vil gå ut over sofaen eller annet møbel hvis det ikke er klart og det er vende av denne vanen. Hvis kattungen prøver å klore på andre steder flytter du den til klorestativet og setter forsiktig potene mot stokken. Klor egne negler på stokken og ros katten godt når dne begynner å bruke det. 

Regler og sikkerhet

Det er veldig god idé å tenke gjennom på forhånd hvilke regler som skal gjelde for katten. Skal soverommet være kattefri sone? Om katten mates fra matbordet, har den allerede lært seg å tigge. Noen få faste regler som følges fra første dag er smart. Hos oss har vi feks kattefrie soverom samt ingen ligging på bord eller gåing på kjøkkenbenken.

Kattungen trenger kattungesikret hjem på samme måte som småbarn trenger barnesikring.

  • Telefon ladere og lignende er særdeles fristende for en katt. For å forhindre biting på dem, kan man smøre dem inn med sitronsaft eller peppermynteolje - det aller beste er å fjerne de samt ALLTID trekk de ut av kontakten når de ikke er i bruk.
  • glatte og åpne trapper - legg evnt noen puter/dyne under trappen i starten.
  • giftige planter
  • snorer, hårstrikk, garn og tynne tau kattungen har spist er dessverre ofte årsak til en del operasjoner 
  • varme kokeplater - la kjelen stå til den er avkjølet.
  • åpne vinduer - fallskader er vanlige.
  • saker som kan falle ned - kattunger herjer rundt og kan rive ned ting. Pass på at det ikke fins gjenstander som kan falle ned og skade katt eller mennesker, eller bli knust. Fluejakt i vinduskarmen er fryktelig morsomt men går hardt utover pynt.
  • vaskemaskin og tørketrommel - venn dere gjerne til å kikke inni før den settes på. 
  • levende lys og peis
  • toalettet - en kattunge kan hoppe i og drukne siden den ikke kommer seg opp; venn dere til å ha lokket igjen


Forbudte rom bør enkelt og greit ha dørene igjen. Om katten hopper opp på bord og benker hvor den ikke skal ha tilgang, så dytt den forsiktig men bestemt ned igjen med baksiden av hånden hver gang samtidig med et strengt «Nei» eller "pshyyy" lyd. Ved sterkt uønsket adferd kan man bruke en spruteflaske med vann, og gi katten en sprut samtidig med «Nei/pshyy», i gjerningsøyeblikket. 

Husk at det er for sent å kjefte i etterkant!

Første dag i nytt hjem

Når dere kommer hjem med katten: Åpne reiseburet i "hovedrommet" (stua, gangen) der doen er, ha dører lukket slik at katten oppdager et rom av gangen. Bor man stort, er det greit at katten har tilgang til bare deler av boligen de første dagene, og blir kjent i ett rom av gangen.

Når katten går ut av buret, løft den forsiktig opp i doen - med en gang. Lag gravebevegelser så kattungen hører lyden. Selv om katten ikke bruker doen med engang så vet den hvor doen er. Rekkefølge: Vise fram do, vise fram kloresaker, vise fram vann - og til slutt maten.

Katter er renslige av natur, og kan være kresne på plassering. En god regel er at det skal være over en meter mellom hver av dokasse, vannskåler, matskåler og soveplass. Vann som står for nære maten vil katten instinktivt oppfatte som forurenset. Jeg har laget kattedør inn til rommet hvor fryseren står samt alle kattedoene. 

En katt i nytt rom går gjerne langs kantene i gulvhøyde først, snuser og utforsker, etter hvert også i høyden. En redd og utrygg katt søker seg under møblene, det bør man tillate. Den vil komme fram når den er trygg. Viftepinneleke kan lokke den fram, og å sitte på gulvet uten å gi katten oppmerksomhet gjør ofte at den oppsøker deg. Gi katten tid. 

Kattungen vil savne søsken og mor, og kan bli stresset av forandringen. Kanskje den gråter/piper om natten og vil ha selskap. Jeg pleier å anbefale å sove med kattungen den første uken for å skape den trygge basen. Gi den mye oppmerksomhet de første dagene så den knytter seg til sin nye familie. Lek masse og nyt det å bli kjent med deres nye familiemedlem. Merk at «fiskestangleker» kun må brukes av eier og ikke overlates katten alene, den kan skade seg ved å surre seg inn i trådene. Om den er gjemt i skapet er det ekstra moro når den taes fram.

Aktivitetsleker

De første dagene skal ikke kattungen være alene hjemme men etterhvert skal kanskje kattungen være alene hjemme om dagen. Da er det lurt å ha noen aktivitetsleker så den har litt å holde på med om den ikke sover. Strikkleke til å henge i døråpninger eller taket er gøy. Noen godbiter inni noen leker eller labyrint. Forskjellige leker der katten skal fange en mus i en labyrint fins. Se i din dyrebutikk eller på nett for idéer, utvalget er stort.

En fin plass ved et vindu er en klar favoritt. En ide er å plassere en  fuglemater på utsiden  for katten, bare pass på så jaktinstinktene ikke tar over og som i fluejakten så ryker pynten. 

Ettersom katten vokser vil den nok sove store deler av tiden den er hjemme. Husk å gi den masse oppmerksomhet og lek med den ettermiddag/kveld når dere kommer hjem. Noen katter vil være spesielt glad i fjær leker samt laserpenn.


Kattunger og små barn

Barn bør lære hvordan de skal løfte katten, med støtte under framben og bak. De må lære aldri å forstyrre når katten spiser eller sover. Mest kosete kontakt er når kattungen er trøtt og kan roe seg på fanget, etter litt lek vil dette ofte være resultatet. Det er lurt å lære barna å leke med katten med viftepinner/fiskestangleker som gir liten risiko for «feil» biting og kloring. Pass på at barna er forsiktig med fiskestang leken så klør ikke setter seg fast og de er for brå i bevegelsene. Det er viktig at de forstår de må passe seg for klør under lek, og få forklart at katten ikke kan skille mellom bytte og hender som kommer i veien når den er ivrig. 

De første ukene

De første månedene fra katten kommer er det lurt å bruke tid på å lære den det man ønsker den skal kunne og gjøre senere. Kattunger er tilpasningsdyktige. Alt som forventes av katten senere kan øves på:

  • kloklipping
  • børsting og kamming
  • bading/dusjing
  • venne seg til sele for å kunne gå ute etter hvert
  • kjøre bil i buret
  • dra til veterinæren 

Vær tålmodig, men bestemt, og bruk tid med kattungen, så kan den lære mye!


Veterinær besøk

Alle katter bør få årlig veterinærkontroll med vaksine og helsesjekk. Revaksinering etter de første vaksinene etter veterinærens anbefaling, mine kattunger får med pass hvis det er ønskelig for kattungekjøperne.


Lære være ute - først etter at katten er fylt 1 år

Hvis katten skal få lov til å være ute etter hvert, er det lurt å starte tilvenning der også gradvis. 

Første trinn er å lære bruke sele og sporline. Selen kan tas på hjemme inne for tilvenning først, uten koppel. Deretter bruke koppel inne og øve på å gå med båndet på. Så kan man være ute med katten i bånd fram til den er rundt et år gammel.

Fra ca et års alder, når katten er litt kjent med området rundt huset så kan sele og bånd tas av mens dere utforsker nærområdet sammen. Katter liker ofte være ute med eierne og følge med på hagearbeid, og bor man slik til at det er mulig kan man rusle en tur sammen på skogstier. Vær likevel obs på at den vanligste dødsårsak for yngre katter er påkjørsel av bil. Fins vei med mye biltrafikk nær hjemmet er det ikke anbefalt å la katten være ute uten sele og bånd. La aldri katten stå bundet, den kan vikle seg inn i båndet.

Eventuell forebyggende behandling før uteliv kan være flåttmiddel, og eventuelle ormekurer etter behov dersom katten dreper og spiser bytte. Vær også obs på at spesielt ved våren vil man ofte få fuglelopper, noe som ikke er skadelig for oss, men klør noe veldig. De dør etter 1-2 uker inne men ved en katt som går inn og ut vil stadig nye komme. 

Mageproblemer?

Katter blir lett løse i magen ved forandringer. Det kan behandles ved å gi probiotika som Zoolac, som fås kjøpt hos veterinær eller i nettbutikk. Dersom mageproblemene fortsetter, bør veterinær kontaktes. En katt som får gå ute og som fanger bytte og spiser det, bør få ormekur. 

Avføring/urin utenfor dokassen?

Om katten har gjort i fra seg på gulvet, så straff den aldri. Da er det en årsak til det som man må finne ut av.

Her er min liste med triks, for å finne ut av hvorfor katten gjør sitt utenfor doen:

  • Antall doer minimum antall katter + 1 - altså 3 doer hvis man har to katter
  • Bytte sand til den mykeste klumpesanden - katters naturlige habitat er ørkensand
  • Rense doen for bæsj og tisseklumper umiddelbart/så raskt som praktisk mulig
  • Ha flere typer do: Med og uten lokk, lave og høye
  • Vurdere stressreaksjoner som handler om noe helt annet enn dovanene: konkurranse med andre katter, endring i rang, trusler fra utekatter, flytting, endring i hjemmesituasjon
  • Veterinærbesøk for å utelukke urinveisproblemer eller andre helseproblemer som kan gi utslag i atferdsendring
  • Stimulere katten mer (spesielt om det er innekatt): Leke aktivt med fiskestangleker eller laserpeker minst 10-15 minutter daglig (gjerne delt i flere økter)




    Gratulerer med deres nye familiemedlem og kos dere med å bli kjent med deres nye familiemedlem