Om Sibirkatten

Det finnes flere varianter av historien bak opphavet til sibirkatten slik vi kjenner denne katterasen i dag og jeg vil referere til Sibirkattens venner sin oppfattelse av den. 

Mange mener at opphavet er fra 1600-tallet da russiske immigranter tok med seg katter til Sibir. Disse kattene levde isolert og utviklet seg i det sibirske klimaet samtidig som at det er en sjanse for at de parret seg med villkatter. Den er derfor en veldig sterk og sunn rase.

Fra naturens side er sibirkatten en god svømmer og jeger.  

Sibirkatten er en ung rase i rasekattsammenheng. Det var på 1980-tallet at raseklubber oppdaget katten og dens egenskaper. Systematisk og planlagt avl ble startet i St. Petersburg i 1987 og den ble akseptert av den første russiske katteorganisasjonen (SSF) i 1989. Den første internasjonale organisasjon som aksepterte rasen var WCF i 1991, og i 1997 ble rasen godkjent av Fédération Internationale Féline d´Europé (FIFe), og fra med 1998 fikk rasen sertifikatrettigheter.

Norge fikk sine første sibirkatter da to finske kastrater flyttet med sine eiere til landet i 1997. De 10 første russiske importene som la grunnlaget for avelsbasen i Sverige kom i 2000, og med utspring i det kom S*Knjaze Arina Krasa som den første avlskatten til Norge (Trondheim) i 2001.


Personlighet

Ved å eie en Sibirkatt får du en katt med stor personlighet. Den er kjent for sitt gode lynne og personlighet. Det er en rolig katt med et temperament som kan beskrives som selvsikkert, omgjengelig og velbalansert.

Sibirkatten er også kjent for å være veldig lojal og søker mot sine eiere. Her har du mye selskap i en katt. Ofte kan de være pratsomme og viser tydelig med både lyd og kroppspråk hva de ønsker. Er også tilbøyelige til å lære seg triks med litt tålmodighet og belønning. 


Rasestandard

Sibirkattene er medium store, kompakte i kroppen og med runde former.

Generelt

Størrelse: Medium til stor. Hunnkatten er ofte mindre enn hannkatten

Hode

Form: Litt lengre enn det er bredt, massivt, men med myke runde linjer
Panne:
Bred, lett avrundet
Kinnben:
Velutviklet
Nese:
Medium lang, bred. I profil skal katten ha en svak buktning, men ingen stopp.
Hake:
Skal være lett vikende. Dette gjør at i profil har katten en myk kurve fra øvre delen av nesen.

Ører

Form: Medium størrelse, god åpning i basen, tuppene er avrundet. Godt med pels foran åpningen og tufser på toppen.
Plassering:
Bred øreplassering. Ørene skal peke svakt fremover.

Øyne

Form: Store, lett ovale. Noe skråstilte og med god bredde i mellom.
Farge:
Alle farger er tillatt, uavhengig av pelsfarge. Klare farger er å foretrekke.

Kropp

Struktur: Kraftig kroppsbygning og muskuløs. Kraftig nakke, bred over brystet. Kroppen skal gi et rektangulært uttrykk.
Ben:
Kraftige, av medium høyde for å forme en rektangulær kropp.
Poter:
Store og runde, godt med tufser mellom tærne.
Hale:
Medium lang, tykk, med rund tupp. Dekkes med tykk pels fra alle sider, hvor ingen av hårene henger nedover.

Pels

Struktur: Semi-langhåret, godt utviklet, meget tett, underpelsen skal ikke ligge flatt, overpelsen skal være vannavstøtene. Pelsen er noe hard/stri å ta på. Sommerpelsen er betraktelig kortere enn vinterpelsen. Vinterpelsen skal ha en godt utviklet krage, og "bukser" på bakbena.


Farge: Alle farger er tillat, inkludert farger med hvitt. Unntak er colorpoint, sjokolade, lilla, cinnamon og fawn. Alle mengder med hvitt er tillatt. For eksempel hvit bliss, hvit medaljong, hvitt bryst, hvitt på magen, hvite poter etc.