Er din katt syk?

Jeg vil først og fremst anbefale deg å kontakte en veterinær hvis din katt oppfører seg annerledes enn du er vant til. Magefølelsen til en eier er oftere enn ikke rett, så få rett konsultasjon fra utdannet personell med engang, ikke oppsøk masse forum på nett - dette er ikke oppdatert informasjon og ofte ikke av kyndig personell. 

Det jeg derimot vil bruke litt tid på er å gå inn på hva du burde tenke på når du skal kontakte veterinær, mye av jobben kan vi gjøre når katten er i fin form - ved å ha referanser å henvise til ved spørsmål fra veterinæren.

Når du kontakter dyrlege, spør de det ofte om hvordan dyrets allmenntilstand er. Det kan derfor være greit å vite hva som inngår i uttrykket «allmenntilstand». Med allmenntilstand menes; hvordan dyret virker å ha det nå. 

Dette inkluderer:

  • Kroppstemperatur - normal temperatur er ca. 38-39 grader for katt. Temperaturen tas med termometer i endetarmsåpningen. Greit å ta temp jevnlig i denne perioden, en plutselig økning eller nedgang kan være tegn på at katten bør få akutt hjelp. Det er greit å vite hvordan temperatur din katt pleier å ha til vanlig også. 
  • Spiser og drikker dyret som vanlig?
  • Virker det som om dyret har vondt noen steder?
  • Er dyret slappere enn normalt? Trekker den seg unna/er mer kontaktsøkende eller oppfører seg annerledes på noen måter?
  • Hvordan er pusten? Behøver den å anstrenge seg for å få luft, puster den fortere enn normalt, surkler eller piper det? Det enkleste er å telle antall pust per minutt når dyret er i ro eller sover. Et innpust og et utpust telles til sammen som 1. De aller fleste katter har maks 30 pust når de sover. Her er det også greit å vite hva din katt pleier å ha som frisk. Om dyret ditt plutselig skulle få en høyere pustefrekvens enn tidligere eller har flere enn 30 i minuttet når den sover, burde man bestille time hos veterinær for kontroll. En økt pustefrekvens kan være tegn på at det er et problem med hjertet eller lunger.
  • Normal hjertefrekvens/puls er ca. 100-160 per minutt hos katter. Tips her er å kjenne etter pulsen i lysken. Det kan være litt vanskelig, så spør gjerne veterinær ved den årlige helsetesten om å vise deg. Et sovende dyr kan ha en lavere puls uten at dette er noe galt også.
  • Er urin og avføring som normalt? 


Dekker din forsikring videokonsultasjon med veterinær?

De siste årene har det blitt mer vanlig at våre dyreforsikringer inkluderer videokonferanse med dyrlege.

Har du forsikring hos DNB, Frende, Gjensidige, If, SpareBank 1, Storebrand, Tryg eller Agria vil du ha krav på minst 1 videokonferanse med veterinær i året. Det er forskjeller mellom selskapene, men dere kan lese mer om det i denne linken: 

Dette er ikke sponset, men jeg har ved to forskjellige anledninger benyttet meg av dette og likte tjenesten godt. Enkelt å booke, dyktig personell og ene konsultasjonen resulterte i at jeg ble anbefalt en fysisk sjekk og kontakte veterinærvakten - videre ble det et keisersnitt. Samt at den andre konsultasjonen sendte veterinær med sms for å sjekke hvordan det gikk i etterkant. 

 Verdt å vite om, så sjekk dine vilkår. 

Ellers kan du uten forsikring også benytte deg av dette, men må da dekke det selv.